Me juoksijat osaamme kyllä priorisoida harjoittelua ja usein sille raivataan tilaa kaiken muun kustannuksella. Mutta palautumiselle, levolle ja unelle löytyy huonommin tilaa juoksijoiden arjessa. Itselleni unesta on tullut aivan oleellisen tärkeää enkä kerta kaikkiaan suostu siitä tinkimään, mutta lepopäivien pitämisen kanssa olen joutunut tekemään kovasti töitä.
Miksi lepopäivät ja lepo on meille juoksijoille niin vaikeaa? Nautimme juoksemisesta ja usein myös kaikenlaisesta treenaamisesta niin paljon, ettemme malta pysähtyä lepäämään. On vain niin kiva saada se urheilusta tuleva hyvä olo joka päivä. Monet myös pelkäävät kehityksen pysähtyvän tai kunnon romahtavan, jos lepäilee muutaman päivän. Mutta jos haluaa kehittyä juoksussa, on aivan yhtä oleellista levätä riittävästi kuin treenatakin. Kehitys nimittäin tapahtuu levon aikana. Jos vain rasitamme itseämme jatkuvasti ilman kunnollista lepoa, keho ei palaudu ja kunto ei enää nouse. Pahimmassa tapauksessa rasitamme itseämme niin, että kunto alkaa heiketä, kun keholla ei ole mahdollisuuksia korjata itseään. Lepo on siis tärkeää, mutta miten sitä saisi helpommin ympättyä omaan treeniohjelmaan?
Nykyään osaan jo ajatella, että riittävä lepo ja oikeanlainen ravitsemus tukevat harjoitteluani. Näin ei aina kuitenkaan ole ollut. Nuorempana jotenkin kuvittelin olevani lähes voittamaton, ja ajattelin kroppani jaksavan ihan mitä vaan rääkkiä. Jossain kohtaa kuitenkin tajusin, etten voi vain vaatia keholtani koko ajan lisää antamatta sen välillä palautua. Ryhdyin panostamaan ravitsemukseen, uneen ja lepäämiseen. Enää ei tunnu pahalta pitää vaikka parikin päivää lepoa viikossa, kun aikaisemmin yksikin lepopäivä tuntui ajan haaskaamiselta. Levon lisääminen ja palautumisen priorisointi on siitä palkitsevaa, että aika nopeasti huomaa niistä saatavan hyödyn. Varsin nopeasti lepopäivien lisäämisen jälkeen huomasin, miten jaksoin arjen pyöritystä paremmin ja sain treeneissä itsestäni huomattavasti enemmän irti. Lepo siis oli tehnyt tehtävänsä.
Mistä sitten tietää, onko levännyt riittävästi? Kyllä sen huomaan omasta olosta ja kehon tuntemuksista. Jos on koko ajan väsynyt, kärttyinen ja lihaksia kolottaa, ei keho ole todennäköisesti saanut riittävästi aikaa palautua harjoituksista. Jos juoksulenkit alkavat järjestään tuntua raskailta ja keho tukkoiselta, on hyvä miettiä, voisiko kroppa kaivata lisää lepoa. Yksikin lepopäivä oikein ajoitettuna voi tehdä hyvää, mutta välillä tarvitaan useamman päivän peräkkäistä lepojaksoa korjaamaan tilannetta. Palautuminen ei toki välttämättä vaadi totaalista lepoa ja sohvalla makoilua vaan voi olla myös aktiivista. Välillä voi tiukan treenin jälkeisenä päivänä tehdä kävelylenkin ja näin keventää kehon taakkaa. Kävely onkin itselleni hyvää palauttelua. Se toimii kevyenä liikkeenä keholle, ja mielikin lepää metsälenkillä. Olenkin oppinut mieltämään koiran kanssa metsässä samoilut kehoni huolloksi ja palautumisen tueksi. Myös kehon huoltaminen hieronnalla, putkirullaamisella ja avaavilla venyttelyillä toimii mukavasti palauttavana liikuntana. Toisiaan keho kaipaa enemmän hoivaa kuin rääkkitreeniä ja silloin olisi hyvä kuunnella oman kehonsa tarpeita. Kehonhuollosta onkin tullut itselleni oleellinen osa lepopäiviäni.
Jos paahtaa koko päivän kiireisenä töissä ja vielä illalla juoksutreeneissä, voi keho käydä ylikierroksilla myöhäiseen iltaan asti eikä uni välttämättä tule silmään kovin helposti. Onkin tärkeää muistaa pitää palauttavia ja rauhoittavia lepohetkiä pitkin päivää. Näin keho ei pääse täysin ylivireeseen ja nukahtaminenkin onnistuu illalla paremmin. Työpaikalla voi ottaa mikrotaukoja katsellen ikkunasta kaukaisuuteen tai tehdä vaikka lyhyt hengitysharjoitus oman työpöydän ääressä. Keho ja mieli kiittävät pienistäkin lepohetkistä. Niin hassua kuin se ehkä onkin, hyvä uni tehdään päivän aikana. Pienet lepohetket arjessa ja iltarutiinit auttavat tekemään unesta palauttavaa ja levollista.
Levon lisääminen omaan arkeen ei ehkä ole niin kovin helppoa omasta lajistaan innostuneelle. Se kuitenkin kannattaa pidemmän päälle, ja hyvin nopeasti pystyy näkemään riittävän levon hyödyt. Hyvin levänneenä ja palautuneena koko elämä tuntuu kevyemmältä, pienet murheet helpommin selätettäviltä ja juoksulenkitkin mukavammilta. Älä siis arkaile levätä! Ei ole laiskuutta ottaa välillä kevyemmin ja vaihtaa toisinaan juoksulenkki kävelyyn tai kehonhuoltoon. Kunto ei katoa muutaman päivän kevennyksellä vaan voit jopa huomata sen kohonneen. Kunnioita itseäsi ja kehoasi ja anna sille riittävästi unta ja lepoa. Tulet varmasti huomaamaan hyödyt.
Apua juoksussa kehittymiseen palautumisen priorisoinnilla voit saada Löydä juoksemisen ilo -verkkokurssillani. Kurkkaa tästä linkistä lisää tietoa kurssista.
Iloisia kilsoja!
Tilaa uutiskirje
Tilaa uutiskirje ja saa tieto uudesta blogiartikkelista ensimmäisten joukossa.
Pikalinkit
Aihealueet
Created with © systeme.io • Privacy policy • Terms of service